Polonya’da Öğrenci Yurtları

Polonya’daki öğrenciler arasında en çok tercih edilen konaklama yeri açık ara yurtlardır. Bende o öğrencilerden biriyim. Türkiye’den Polonya’ya öğrenci olarak gelecekseniz sizin de yurtta kalmanızı şiddetle tavsiye ederim. Yazıyı tamamen okuduğunuzda Polonya’da öğrenci yurtları konusunda fazlasıyla fikir sahibi olacaksınız.

Polonya’da Öğrenci Yurtları

Polonya’da Yurt Ücretleri

Polonya’da yurt ücretleri, oda kiralamaya göre neredeyse 2 kat daha ucuz. Ben şu anda kaldığım yurda aylık 370 zloty ödüyorum. Tek kişilik oda kiralayan bi’ arkadaşım ise aylık 950 zloty ödüyor. Aradaki fark bir öğrenci için adeta uçurum. Polonya’da yurt ücretleri konusunda genele bakacak olursak, ortalama aylık 370 ile 600 zloty arasında değişim gösterebiliyor.

Güncelleme: WUST üniversitesinde; Polonya’da yurt ücretleri 2022 yılı için ortalama 570-640 zloty olarak açıklamış. 

Polonya’da Yurt İmkanları

  1. Çalışma Odası: Yurt odaları genelde 2 veya 3 kişilik olduğu için ders çalışmak istediğinizde saat farketmeksizin gidebileceğiniz çalışma odaları mevcut. Bu çalışmayı odanızda da yapmak mümkün fakat oda arkadaşınız partilemeyi seven birisi olması durumunda çalışmanız pek verimli olmayabilir :) .
  2. İnternet: Her odanın kendi interneti mevcut fakat kullanabilmek için kendi modeminizin olması şart.
  3. Buzdolabı: Türkiye’deki yurt odalarından alışık olduğunuz gibi Polonya’daki yurt odalarında da mini buzdolabı mevcut.
  4. Mutfak: Polonya’daki bütün yurtlarda mutfak mevcut. Genelde her katın kendi mutfağı oluyor. Ayrıca bazı yurtlarda 2 odanın ortak bir mutfağıda olabiliyor, bu durumda 4 kişi ortak mutfağı kullanıyor. Ek olarak mutfaklarda ocağın yanı sıra fırın veya mikrodalga bulunuyor.
  5. Oyun Odası: Her yurtta olduğunu söyleyemem fakat çoğunda oyun odası bulmanız mümkün. Arkadaşlarınızla masa tenisi, bilardo vs gibi oyunlar oynayabiliyorsunuz.
  6. Çamaşırhane: Her yurdun çamaşırhanesi mevcut, öğrenci kartınıza para yüklüyorsunuz ve çamaşır makinelerini kullanabiliyorsunuz.
  7. Temizlik: Hafta sonları ve resmi tatiller hariç her gün ortak alanlar temizlik görevlisi tarafından temizleniyor. Kendi odanızın temizliğinden tamamen siz sorumlusunuz, elektrik süpürgesi, paspas vs gibi araç gereçleri istediğiniz zaman yurt görevlisinden temin edip kullanabiliyorsunuz.

Polonya’da Yurt Ortamları

Bu tamamen şansınıza göre değişkenlik gösterebilecek bir konu. Genelde yurtlar sosyalleşmeye açık ve partilemek için ideal. Yatağınızda uzanmış müzik dinlerken aniden birinin odanıza dalıp sizi basketbol veya voleybol oynamaya davet etmesi muhtemel :) . 

Yurdunuzdan memnun olmamanız durumunda ise yurdunuzu değiştirmeniz sizin elinizde. Yapmanız gereken tek şey yurt müdürünün yanına gidip başka bir yurtta yer olup olmadığını sormak.

Polonya’da Yurtta Kalırken İhtiyacınız Olacaklar!

Polonya’da öğrenci yurtlarında yastık, yorgan ve kılıflarını yurttan vermiyorlar. Kendiniz satın almalısınız veya Türkiye’den getirmelisiniz. 60-80 zlotye satın alabilirsiniz.

İnterneti kullanabilmek için modeme ihtiyacınız var. 40-50 zlotye satın alabilirsiniz.

Mutfak gereçlerini kendiniz satın almalısınız. Tencere, tava, çatal, kaşık vs. Bu gereçleri büyük marketlerde uygun fiyata bulabilirsiniz.

Yurt Başvurusu Nasıl Yapılır?

Polonya’da öğrenci yurtları

Polonya’ya gelmeden önce yurt başvurusu yapacaksanız; üniversiteye durumla ilgili bir mail yazımanız gerekiyor. Ardından size yolladıkları banka hesabına depozito ücretini yollayacaksınız. Depozitoyu yollarken açıklama olarak yazmanız gerekenler konusunda üniversite size gerekli bilgiyi verecektir. Yolladığınız depozitonun dekontunu üniversiteye mail olarak atmayı unutmayın. Bu işlemlerden sonra üniversiteden, kalacağınız yurdun adresi ve işinize yarayacak diğer bilgileri içeren bir mail alacaksınız.

Polonya’dayken yurt başvurusu yapacaksanız; üniversitenin Admission Ofisine gitmeniz yeterli. Size gereken bütün bilgileri vereceklerdir.

E-posta ile sıklıkla sorulan Polonya’da üniversite okumak konulu soruları cevapladığım yazımada göz atabilirsiniz. Son olarak eğer Polonya’da gideceğiniz şehir Wroclaw ise Wroclaw gece hayatı yazıma bakmanızı şiddetle tavsiye ederim :)

Exit mobile version